The average income of Bhaskar from January to May is Rs 38000 and from July to December is Rs 33000. If the average annual income is Rs 35000, find the income of June month.

Option 1 : 32000

**Given:**

Annual average income = Rs 35000

Average income of first 5 months = Rs 38000

Average income of last 6 months = Rs 33000

**Formula used **

Average = Sum of observation/ no. of observation

**Calculation:**

⇒ Total salary of Bhaskar from Jan to may = 5 × 38000 = 190000

⇒ Total salary of Bhaskar from july to December = 6 × 33000 = 198000

⇒ Total salary of Bhaskar in a year = 12 × 35000 = 420000

⇒ Income of June = 420000 - (198000 + 190000)

⇒ 32000

**∴ Income in month of June is 32000**